Diari La Veu del País Valencià
Agricultura demana que Europa vete els cítrics sud-africans després de detectar-se cinc carregaments amb plagues 

VALÈNCIA. La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha demanat al comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan, que vete l’entrada de cítrics sud-àfricans als ports europeus. La consellera ha pres aquesta decisió després de detectar, només en el mes de juliol, cinc carregaments de cítrics amb malalties.

Mollà ha reclamat a Hogan el tancament dels ports europeus a aquestes importacions “davant l’incompliment sistemàtic dels controls fitosanitaris”, una reclamació per a la qual sol·licita també el suport del ministre d’Agricultura en funcions, Luis Planas.

Segons va informar aquesta setmana AVA-Asaja, el nombre de carregaments citrícoles interceptats en els ports europeus ascendeix a cinc, tres d’ells a causa de la presència de Thaumatotibia leucotreta o ‘falsa arna’ i els altres dos a causa de CBS o taca negra dels cítrics. En el cas de l’estat espanyol, els cítrics africans entren pel port de Vigo.

No obstant això, les dades de la conselleria van més enllà, ja que asseguren que aquesta no és la primera vegada que es constata la presència de plagues en cítrics importats de Sud-àfrica. De fet, asseguren que en total s’han descobert 136 enviaments contaminats des del 2015 d’acord amb les xifres de l’Autoritat de Seguretat Alimentària.

“El risc és molt greu, patir noves plagues suposa un cost econòmic i mediambiental que Europa no pot permetre’s. Les garanties fitosanitàries estan per damunt d’interessos comercials”, ha afirmat la consellera.

El veto davant un risc fitosanitari no és una novetat, han remarcat les mateixes fonts, ja que fa 18 anys Estats Units va al·legar la detecció de mosca del Mediterrani per a cancel·lar les importacions de clementines espanyoles. Els Estats Units i el Japó, de fet, són exemples per a les organitzacions agràries, ja que exigeixen inspeccions en l’origen de les importacions, una de les mesures preventives que no passen els cítrics del con sud d’Àfrica.

Comparteix

Icona de pantalla completa