Diari La Veu del País Valencià
Els agricultors traslladen a Puig la preocupació per l’acord amb Mercosur i esperen que es modifique

VALÈNCIA. Associacions agrícoles i altres col·lectius han traslladat al president de la Generalitat, Ximo Puig, la seua “preocupació” per l’acord de la Unió Europea amb els països de Mercosur –l’Argentina, el Brasil, Paraguai i l’Uruguai– perquè consideren que és “un despropòsit” i esperen “que es puga modificar. Si no, seria dramàtic”, han advertit.

Així es van pronunciar aquest dilluns, en declaracions als mitjans de comunicació, representants de la Unió de Llauradors i Ramaders, d’AVA-Asaja, d’Intercitrus, de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries i del Comité de Gestió de Cítrics després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Ximo Puig.

En aquest sentit, el president d’AVA, Cristóbal Aguado, va mostrar el seu “disgust” per l’acord, perquè creu que les taronges, l’arròs i l’apicultura valenciana han sigut “sacrificats, com sempre, i utilitzats com a moneda de canvi”. “Creiem que pot ser un autèntic colp definitiu contra la nostra agricultura, no s’han pres les mesures de salvaguarda necessàries per a posar l’agricultura al lloc que toca”, va subratllar.

Per això, demana un càlcul de volums exportables, un estudi d’equilibri de mercat i sistemes d’exportació que marquen la traçabilitat, al mateix temps que ha reiterat la importància de la reciprocitat.

“En països com Mercosur, que només amb cítrics poden alimentar mig món, creiem que és un despropòsit; el que venen és a substituir la taronja espanyola per la seua. Volem que vinguen a complementar el que no podem servir, però vindre a substituir els llauradors europeus no ho trobem seriós”, va denunciar, al mateix temps que espera que Puig puga “aconseguir alguna cosa”, encara que va afegir que ho veu “difícil”.

Per part seua, el president de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries, Cirilo Arnandis, va destacar que l’acord és “molt preocupant” i ha criticat que no s’ha consultat amb el sector. “Esperem que es puga modificar, perquè si no seria dramàtic per al sector citrícola”, va advertir.

D’altra banda, el president d’Intercitrus, Manuel Arrufat, va lamentar que als agricultors valencians els costa “molt” anar a països tercers amb condicions fitosanitàries “molt complicades”, mentre que aquestes nacions “venen a Europa amb unes facilitats molt grans”.

Respecte a l’acord, ha assegurat que faran “tot el possible” per a canviar-lo. “Mentre hi haja temps de retardar l’acord o canviar-lo, nosaltres estarem en això, perquè aquest tipus d’acords són molt negatius per a la citricultura”, va advertir.

“Greu perjudici”

Per part seua, la directora general del Comité de Gestió de Cítrics, Inmaculada Sanfeliu, va apuntar que l’acord causarà “un greu perjudici a la citricultura espanyola i, en particular, a la Comunitat Valenciana”. Així, va lamentar que l’acord proposa un “desmantellament aranzelari total”, la qual cosa suposaria que “el Brasil podria vendre suc fresc i concentrat a preu més barat a la Unió Europea, i el nostre marge seria cada vegada més reduït”.

Així mateix, el secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, va destacar que en la reunió van ressaltar la importància de la reciprocitat i la seguretat dels consumidor, com a “propostes d’equilibri”, al mateix temps que van incidir en la necessitat d’un lobby valencià.

A més, van traslladar al president la importància d’una millor interlocució amb el govern espanyol. “No podem permetre que no defensen l’agricultura mediterrània; en aquest cas, la valenciana. Estem veient un perfil baix”, va lamentar Peris.

Comparteix

Icona de pantalla completa