Diari La Veu del País Valencià
Els agricultors, sobre la crisi aranzelària amb els Estats Units: Estem farts de ser la moneda de canvi

VALÈNCIA. El govern dels Estats Units va reiterar aquest dilluns l’amenaça d’aplicar unes quotes aranzelàries del 25% a productes agroalimentaris de països europeus, com ara Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit, en resposta a les ajudes que la Unió Europea dona a l’empresa aeronàutica Airbus, que, segons l’executiu de Trump, perjudica l’americana Boeing i que han estat declarades il·legals.

Com a resposta a aquesta sentència, l’Organització Mundial del Comerç (OMC) permet al govern del president Donald Trump imposar aranzels per valor d’uns 7.500 milions de dòlars –uns 6.800 milions d’euros– a certs productes europeus. Aquesta mesura aranzelària contra les importacions de productes europeus afectarà notablement els agroalimentaris valencians i, sobretot, les taronges valencianes.

Però la mesura de Trump afectarà també productes com l’oli d’oliva, formatges, fruites i vins. Tots aquests productes estaran gravats amb un impost del 25%, mentre que els productes aeronàutics –causants de la guerra comercial– només ho estaran amb un 10%. I d’això és precisament del que es queixen els agricultors valencians, que estan “farts de ser la moneda de canvi” en totes les guerres i acords comercials, fins i tot en aquells en els quals l’agricultura no està involucrada, com és aquest cas.

La crisi entre Airbus i Boeing no és nova, va començar l’any 2004, quan aquestes dues empreses es van fer pràcticament amb el control del mercat aeronàutic i van començar a rebre ajudes diverses tant del govern dels Estats Units com de la Unió Europea. Des d’aleshores, Boeing ha protestat contínuament per l’ajuda de llançament en forma de crèdits a Airbus, mentre que Airbus ha argumentat que Boeing rep subsidis il·legals a través de contractes militars i d’investigació i exempcions fiscals.

Els agricultors, els principals perjudicats

Els agricultors valencians, que ja van alertar a l’agost de les conseqüències que tindrien per al camp les amenaces de Donald Trump, asseguren que estan “farts de ser sempre la moneda de canvi” quan se donen situacions de crisi o acords comercials. Així s’ha pronunciat el president d’AVA-Asaja en declaracions a Diari La Veu, on ha assegurat que mentre que els productes agroalimentaris estaran penalitzats amb aranzels del 25%, els aeronàutics –i causants del problema– només tindran aranzels del 10%.

Així, assegura que aquesta nova amenaça de Trump, que si res canvia es farà realitat el 18 d’octubre, posarà en risc més de 90 milions d’euros d’exportacions valencianes. Aquesta xifra podria ser superior a llarg termini, segons explica Aguado, que assegura que l’entrada en vigor d’aquesta política aranzelària pot suposar la pèrdua definitiva del mercat nord-americà.

El representant d’AVA compara aquest escenari amb el que es va donar a causa del veto rus, quan el país va tancar la porta als productes europeus en resposta a la guerra de Crimea. Aquesta decisió, que tampoc tenia cap relació amb l’agricultura, va suposar grans pèrdues per als productors de taronges i caquis, entre d’altres. Però no només això, Aguado assenyala que aconseguir entrar en un mercat “és molt difícil” i recuperar-lo després de perdre’l encara ho serà més.

En els mateixos termes s’expressa el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, quan afirma: “Encara que els EUA ja no són tan rellevants, per exemple, en les nostres exportacions de cítrics com abans, sempre serveixen per a descongestionar els nostres enviaments, que pràcticament es dirigeixen en més d’un 90% a la Unió Europea. Així, en lloc d’obrir mercats com el rus o el nord-americà, se’ns tanquen. Això pot ser la fi de les nostres exportacions citrícoles allí”.

D’altra banda, Peris assegura que per a sectors com el vi, l’oli o el porcí, “amb major penetració cada vegada als Estats Units, pot suposar una forta garrotada per als nostres interessos”. Peris indica que la creixent globalització i els interessos geopolítics “no fan més que desestabilitzar el nostre sector agrari i les nostres produccions. Tenim el cas del veto rus que encara patim i els acords amb països tercers i ara ens trobem amb la guerra entre els Estats Units i la Unió Europea”.

Demandes a la Unió Europea

En aquest sentit, el secretari general de la Unió demana als responsables polítics del govern espanyol i de la Unió Europea que actuen amb responsabilitat per a “defensar amb contundència” els interessos dels agricultors valencians.

Des d’AVA-Asaja van més enllà i reclamen al govern espanyol que, malgrat estar en funcions, multiplique les seues gestions i reforce la pressió davant les institucions comunitàries, especialment davant la comissària de Comerç, Cecilia Maalstrom; l’actual comissari d’Agricultura i futur comissari de Comerç, Phil Holgan; l’encara president de la Comissió, Juncker, i la presidenta electa, Ursula Von der Leyen, per a trobar una solució satisfactòria als interessos exportadors dels productors valencians, cooperatives i indústries agroalimentàries.

En cas d’adoptar-se els nous aranzels, Aguado exigeix a la Comissió Europea que responga establint també un aranzel del 25% a les ametles nord-americanes “que cada any inunden el mercat europeu i afonen els preus en origen”, així com a la resta de produccions agroalimentàries procedents d’aquest país. Així mateix, el dirigent agrari sol·licita a Brussel·les que estudie i tinga preparades mesures de compensació als sectors i països afectats “i que no passe com amb el veto rus”, ja que considera que les ajudes promeses en eixe cas no es van materialitzar.

Per part seua, la Unió Europea ja va avisar aquest dijous els Estats Units que si acaba aplicant els aranzels, aquesta mesura serà “contraproduent”. A més, ha recordat que el bloc d’estats afectats també pot aplicar “contramesures” aranzelàries per les pràctiques comercials del president nord-americà Donald Trump en els darrers anys.

A més, Brussel·les alerta que els nous aranzels “faran més difícils les negociacions” per a arribar a un acord comercial. Mentre estudia com reaccionar a l’augment dels aranzels, la Comissió Europea ha afirmat que confia que l’OMC també li permeta en uns mesos aplicar “contramesures” a Washington per les presumptes ajudes il·legals nord-americanes a la companyia aeroespacial Boeing.

Requeriment a la Unió Europea

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ja va manifestar a l’agost el seu malestar davant la política aranzelària de Donald Trump, quan aquest va fer les seues primeres amenaces d’augmentar els aranzels un 100%, de manera que discriminaria una vegada més els nostres cítrics.

En aquell moment, la Conselleria va anunciar que Mollà requeriria al govern d’Espanya i a la Comissió Europea perquè “els cítrics valencians no siguen víctimes d’aquests gravàmens abusius i siga sempre el sector agrari el que pague els plats trencats de les guerres derivades de la geopolítica”. Fonts de la Conselleria d’Agricultura asseguren que aquest requeriment ja es va fer mitjançant una carta enviada a les dues administracions.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, va criticar dijous la “política comercial improvisada” de l’administració de Trump davant l’anunci d’una nova pujada d’aranzels a productes europeus. En paraules del conseller, el president dels Estats Units, Donald Trump, “està gestionant des de les ocurrències i mirant-se el melic, la qual cosa genera una inestabilitat que no beneficia el món empresarial” i que al País Valencià afectarà les exportacions de cítrics, vins i oli.

“Som responsables de generar certa estabilitat en el món globalitzat en el qual vivim i que les empreses puguen consolidar-se sobre la base de certes regles que han de ser comunes a tot el món”, ha subratllat en un comunicat.

Davant aquesta situació, Climent ha garantit que la Conselleria “estarà ajudant el món empresarial i les empreses exportadores amb una actitud proactiva, és a dir, treballant per a obrir nous mercats quan apareix un que no ens funciona bé”.

En aquest sentit, ha destacat que l’Ivace compta amb “24 antenes en l’exterior amb cobertura en 35 mercats per a ajudar les empreses”. “Continuarem treballant per a veure com podem ajudar el sector i després farem lobby amb el Ministeri perquè ha de ser el govern central el que arribe a acords per a aconseguir que els nostres productes no es vegen llastrats per mesures com aquesta”, ha explicat.

Proposar un Pla Urgent a la Unió Europea

Un dels primers partits que ha reaccionat a l’anunci del president nord-americà ha sigut Compromís. El senador Carles Mulet va remarcar el fet que no s’apliquen a la resta de països productors, de manera que exportar als Estats Units “tindrà un cost addicional del 25% per a un sector immers en una crisi”.

Mulet va exigir al govern espanyol en un comunicat que actue d’immediat i que propose a la Unió Europea un pla urgent al costat d’altres països afectats per aturar la crisi. “La guerra comercial no interessa ningú, però haurem de fer el mateix”, ha assenyalat el senador valencianista, que s’ha preguntat “on queda el TTIP que havia de reduir en la majoria de casos els aranzels que s’apliquen entre la UE i els EUA i que ens van vendre com boníssims?”.

Negociant des de juliol

Per part seua, l’eurodiputada socialista valenciana, Inmaculada Rodríguez-Piñero, ha fet una crida al diàleg i al consens entre les principals potències mundials “per a evitar una guerra comercial que perjudicarà tothom”. En aquest sentit, ha incidit que cal evitar “per tots els mitjans que els Estats Units arriben a aplicar aquesta mesura abans del 18 d’octubre”, encara que ha recordat que “Europa intenta des del juliol arribar a un acord amb l’administració americana”.

A més, Rodríguez-Piñero ha criticat durament la decisió de Trump d’atacar un sector tan sensible i vulnerable com l’agroalimentari, “conscient del mal que farà especialment a les economies d’Espanya, el Regne Unit, França i Alemanya”, i ha reconegut que un increment del 25% en els aranzels tant als cítrics, com al vi, com a les olives i a altres fruites que es produeixen al País Valencià “agreujarà encara més la delicada situació del camp”, encara que, això sí, ha reiterat que és el moment “d’ajudar el sector agroalimentari a diversificar, ampliar i conquistar nous mercats”.

Rodríguez-Piñero ha reiterat: “En cap cas –i valorant tant l’impacte directe com indirecte que una guerra comercial tindria– és favorable optar per un increment aranzelari”. Encara que, això sí, ha assenyalat que si finalment Trump no accepta negociar amb la UE, “la resposta europea quan l’OMC emeta la resolució sobre Boeing serà la mateixa: gravar amb alts aranzels els productes més sensibles per a l’economia nord-americana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa