Diari La Veu del País Valencià
Els agents socials volen que Puig demane a Brussel·les la reciprocitat en les importacions amb Mercosur

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, viatja aquest dimecres a Brussel·les per a reunir-se amb la comissària de Comerç Internacional, Cecilia Malmström. L’acord entre la Unió Europea i els països de Mercosur –l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai i el Paraguai– serà l’assumpte principal que es tractarà en la trobada, ja que els sectors econòmics valencians han reaccionat de manera dispar a un acord que encara ha de ser ratificat pels estats membre.

Per a preparar la reunió amb Malmström, Puig s’ha reunit aquesta setmana amb associacions agràries, cooperatives agroalimentàries, sindicats i la patronal. L’objectiu era recollir les impressions dels agents socials per a poder traslladar a Brussel·les les seues reivindicacions i interessos. Aquest dilluns, el món agrari al complet va rebutjar l’acord amb Mercosur perquè el considera perillós per a l’agricultura valenciana, en especial per al futur dels cítrics i l’arròs.

Aquestes reivindicacions les van fer seues també els sindicats, que, junt amb la patronal CEV, es van reunir dimarts amb el president al Palau. El secretari general de CCOO PV, Arturo León, va assegurar que l’acord serà perjudicial en matèria agrària i ambiental. És per això que CCOO va demanar al president que, “en la mesura de les possibilitats, mitigue els efectes nocius d’un acord que haurà de ser ratificat pels parlaments nacionals”. A més, el sindicat denuncia la “falta de transparència” amb la qual s’han dut a terme les negociacions i que el contingut de l’acord, que fa 20 anys que es negocia, s’haja subscrit sense haver constituït encara el Parlament Europeu.

Així, el sindicat, tot i que assegura que està “a favor de la globalització de l’economia” i que “no dona suport a les polítiques proteccionistes”, no aprova un acord que considera “desequilibrat” i que “dona suport a governs amb dèficits democràtics, com és el cas del Brasil, que no ha ratificat el Conveni 87 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) respecte als drets i la llibertat sindical”.

Menys crític va ser el secretari general d’UGT PV, Ismael Sáez, que, tot i que va reconéixer que l’acord perjudica l’agricultura, va assenyalar també que serà beneficiós per a l’economia valenciana que és “exportadora”. Va assegurar que qualsevol acord deixa “guanyadors i perdedors” però remarca que “és beneficiós per al comerç”, perquè les empreses “tindran una oportunitat de mercat major”. No obstant això sí que ha demanat que l’acord tinga en consideració els drets laborals.

D’altra banda, Sáez va destacar el “valor fonamental” que l’acord té perquè Europa s’aprope al “pati de darrere dels Estats Units” i perquè es contrarreste així la política proteccionista de Donald Trump.

Impuls a l’economia valenciana

Per la seua banda, la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) considera que l’acord “aportarà avantatges per a les empreses, a través de la reducció o eliminació d’aranzels; la simplificació dels procediments de duanes; la protecció dels drets de propietat intel·lectual; la millora de les barreres per als proveïdors de serveis, i l’obertura de les contractacions públiques”. Especialment, el president de la CEV, Salvador Navarro, va destacar que l’acord beneficiarà enormement les exportacions tèxtils, i també, encara que menys, les del sector químic i de l’automòbil.

En termes generals, per a la CEV, l’acord generarà oportunitats de desenvolupament per als països pertanyents als dos blocs, sense menyscapte dels interessos dels sectors econòmics més sensibles de la Unió Europea. Navarro va reconéixer que l’acord perjudicarà l’agricultura valenciana i va instar a posar en valor la qualitat del producte com a factor diferencial per a no perdre mercat.

El president de la CEV, Salvador Navarro, està convençut que el lliure comerç, instrumentat a través d’acords i tractats internacionals, és la millor eina per a fomentar l’activitat econòmica i comercial en l’exterior i que, per tant, és generador de desenvolupament econòmic, riquesa i ocupació per a totes dues parts.

No obstant això, demana que l’acord garantisca que totes les importacions a la Unió Europea complisquen estrictament els estàndards establits; que la cooperació i el flux d’informació contínua i eficient garantisquen la barrera a plagues i malalties, i que el “principi de cautela” –pel qual tots dos blocs tindran dret a aplicar mesures per a protegir a la població en cas que la informació científica no siga concloent– s’aplique eficaçment.

Comparteix

Icona de pantalla completa