Un advocat del tribunal europeu defensa que els productes israelians marquen l'origen en l'etiquetatge

L'advocat general de la institució europea considera que els consumidors han de tindre informació clara i precisa sobre la procedència del que compren
13 juny 2019 11:46h
L'advocat considera que hi ha consumidors que poden rebutjar comprar productes d'assentaments israelians. / Imatge d'arxiu  

BRUSSEL·LES. L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea defensa que l'etiquetatge d'un producte ha d'indicar si prové d'un territori ocupat per Israel. Així, el lletrat recomana al Tribunal de Justícia de la Unió Europea que declare que els productes originaris dels territoris ocupats per Israel des del 1967 especifiquen que venen d'un assentament israelià per tal que els consumidors tinguen informació clara i precisa sobre el seu origen.

L'opinió de l'advocat general no vincula l'alt tribunal amb seu a Luxemburg, que ha de resoldre una qüestió plantejada per un tribunal francés arran de la denúncia d'una empresa que explota vinyes als territoris ocupats d'Israel contra l'exigència del govern francés d'incloure el terme 'assentament israelià' en l'etiquetatge d'aquests productes.

Israel va ocupar militarment els territoris palestins de Cisjordània, Jerusalem est, els Alts del Golan, la Franja de Gaza i la Península del Sinaí després de la Guerra dels Sis Dies del 1967. Posteriorment, es va retirar de Gaza i el Sinaí, però continua ocupant la resta de territoris; un fet denunciat per la comunitat internacional.

Argumentació de l'advocat

Segons l'advocat general, la legislació europea estableix que el consumidor de la Unió Europea ha de disposar d'informació correcta, neutral i objectiva que no el confonga sobre el que està comprant. El lletrat considera que hi ha consumidors que poden rebutjar comprar productes d'aquests assentaments i que "una infracció del dret internacional" és una consideració ètica que la Unió Europea reconeix com a legítima per a exigir que s'informe sobre el país d'origen d'un producte. 

En aquest cas, tipifica la política israeliana d'assentaments com una infracció manifesta del dret internacional. Per això, estima que afegir el terme 'assentament israelià' a la identificació geogràfica de l'origen d'un producte és l'única manera de proporcionar informació correcta, objectiva, precisa i clara per al consumidor sobre la seua procedència.

next