Diari La Veu del País Valencià
L’Advocacia de la Generalitat demana que es processe l’assessora de Camps per les obres del circuit de F1

VALÈNCIA. L’Advocacia de la Generalitat ha presentat un recurs contra la interlocutòria de la magistrada del jutjat d’instrucció número 17 de València per la qual processa l’expresident de la Generalitat Francisco Camps i altres exalts càrrecs per la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 per a sol·licitar que també acorde el processament i que òbriga judici oral a la que fora assessora de l’excap del Consell, Belén Reyero, en considerar que existeixen “seriosos indicis de criminalitat” contra ella i que no era “‘convidada de pedra'”.

Belén Reyero va ser responsable del departament d’Esdeveniments de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV) i considerada persona de màxima confiança de l’expresident Camps en la negociació de l’esdeveniment automobilístic.

En el seu escrit, el contingut del qual han avançat aquest dimecres València Plaza i Levante-EMV, l’Advocacia recorre contra la interlocutòria per la qual la titular del jutjat d’instrucció número 17 de València va processar l’excap del Consell i donava termini a les parts per a presentar escrit de qualificacions, demanar sobreseïment i sol·licitar diligències complementàries.

L’Advocacia de la Generalitat signa aquest escrit el 9 de maig, quatre dies abans que la Fiscalia Anticorrupció sol·licitara el sobreseïment per prescripció d’aquesta causa en la qual es troben processats Camps; el que fora el seu vicepresident, Vicente Rambla; l’exconseller d’Infraestructures Mario Flores; càrrecs de l’Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP), i empresaris.

En l’ordre de processament, la magistrada no considerava “de rellevància i transcendència penal” en els fets la participació de Reyero i d’altres 16 fins aleshores investigats, ja que “no aportaven ni amb la seua acció, ni amb la seua omissió, elements consistents i sòlids integrants dels tipus penals imputats en aquest procediment, ni de l’entitat i suficiència que permeta qualificar el seu comportament com a reprotxable penalment”.

El lletrat de la Generalitat assegura en el seu recurs que existeixen “seriosos indicis de criminalitat” contra l’exassessora de Camps perquè, argumenta, Reyero figura en les actes intervingudes de Typsa –una de les adjudicatàries dels treballs en el circuit– i va acudir i va participar en les reunions “per la Presidència”, on la seua funció, “segons missió assignada pel president Camps, com admet en les seues declaracions judicials, era la de coordinar el projecte”.

Reyero no era “convidada de pedra” en les reunions

Reyero, continua l’escrit, va intervindre en fins a cinc reunions documentades en els actes de Typsa “i no precisament com ‘convidada de pedra’, sinó per compte de Presidència, en representació de Francisco Camps i amb declaracions –reconegudes per ella mateixa– que evidencien la rellevància de la condició i posició en la qual intervenia”. De fet, afegeix, una de les actes “evidencia el paper nuclear de Reyero en el procediment i el ple coneixement que la mateixa va tindre de les irregularitats que s’estaven cometent”.

En una de les reunions, el 14 de febrer del 2007, el director general de l’FTP Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP), en presència de Reyero i dels qui van resultar adjudicataris d’un contracte, va indicar que la primera part d’aquest treball, el Pla Director, podria ser adjudicació directa per un import pròxim als 180.000 euros amb tres ofertes i baixes al voltant del 3 o 4%.

Destaca igualment una altra trobada, el 23 de febrer del mateix any, en la qual “ressalta la preocupació de Reyero per l’ocultació dels treballs que realment s’estaven fent i amb la possibilitat que aquests pogueren relacionar-se amb el circuit de F1”. En el document, apareix que Reyero advertia “que no havia d’aparéixer el nom del projecte de Fórmula 1”.

Presentació del circuit abans de l’adjudicació

Fins i tot, ressalta l’Advocacia, l’assessora de Camps anava a concertar una reunió amb el magnat de la F1, Bernie Ecclestone, “per a presentar-li el circuit dissenyat”.

“Doncs bé, Belén Reyero, que participava en les reunions, era plenament conscient que en la setmana del 5 al 9 de març del 2007 era impossible que estiguera dissenyat el circuit, ja que el contracte per al seu disseny es va adjudicar el 12 de març del 2007”, posa en relleu l’Advocacia.

Comparteix

Icona de pantalla completa